Groene vingers in historische stadstuinen

3 uur   Toegankelijk   Historische tuinen   Botanieken   Verrassend

Groen in de stad… een moeilijke combinatie en blijvende zoektocht!

Tijdens deze wandeling gaan we op zoek naar onbekende, en vaak verstopte stadstuinen. In het museum Plantin-Moretus is een mooie historische tuin aangelegd, die heel veel bezocht wordt. Maar wist je dat er ook een smalle zuidertuin is? Met veel zorg en historisch doorzicht aangelegd?

Aan de hand van bewaarde brieven, archieven, schilderijen, botanische uitgaven, … is men er in geslaagd in Antwerpen een aantal tuinen opnieuw historische correct aan te planten.

Grote mannen uit het verleden, Balthasar Moretus, Pieter Paul Rubens en Nicolaas Rockox, deelden hun passie voor tuinen en tuinaanleg. Als vooraanstaande burgers lieten ze dan ook als eersten, en bijna gelijktijdig een prachtige stadstuin aanleggen. Burgemeester Rockox schreef dan ook heel fier naar zijn vrienden dat hij een huis gekocht had aan de brede Keizerstraat ‘… enen hof rijk! ‘.

Hoe ze ongedierte moesten bestrijden of hun ‘orangieboomkens’ moesten verzorgen werd hen graag verteld door Nicolas Claude Fabri de Peiresc, een botanicus uit Zuid-Frankrijk, die ook pakketten met exotische planten opstuurde naar Antwerpen. Gelukkig zijn de bijhorende brieven nog bewaard!

‘Tegen elke kwaal is er een kruid gewassen’ wist men ook al aan het St Elisabethgasthuis, en een eigen kruidentuin met geneeskrachtige planten was dan ook een must. De kloosters hadden dan weer hun eigen potagie-tuinen, waar ze groenten en klein fruit kweekten.

Je zal het merken … verrassend veel groen, natuur en plantenweetjes tijdens deze ontdekkingstocht.
Goed om weten:

  • De prijs voor deze rondleiding is 150 EUR incl BTW voor 3u, max 20 pers.
    Zon-/Feestdagsupplement te vinden via Praktisch > Prijs
  • Deze rondleiding is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  • In het Antwerpse stadscentrum zijn een aantal straten aangelegd met kasseien, degelijke schoenen zijn een aanrader.
  • Korte drankpauze mogelijk indien de groep dit wenst.
  • Wandeling met begin op de Grote Markt en einde aan het Rubenshuis (Wapper).Disclaimer

Antwerpen Anders is het rondleidingen concept van zelfstandig stads- en museumgids Hilde Eykens en is reeds meer dan 22 jaar een gevestigde waarde binnen het Antwerpse toerisme. Antwerpen Anders staat voor een unieke aanpak voor rondleidingen waarbij de ideale balans gezocht wordt tussen informatieve details en luchtige verhalen en anecdotes, waardoor iedereen zijn voorkeur moet kunnen vinden in het aanbod.

Contact Gegevens

Telefoon: +32 (0)3/830.53.87
GSM: +32 (0)496/25.15.86
Email: hilde.eykens@AntwerpenAnders.be
Website: www.AntwerpenAnders.be
Adres: Steynstraat 296 bus 22,
                  2660 Hoboken (Antwerpen)

Copyright

De afbeeldingen en teksten op deze website zijn eigendom van Hilde Eykens, tenzij expliciet anders aangegeven. Deze mogen niet hergebruikt/verspreid worden zonder voorafgaande toestemming.