‘t Schipperskwartier van Antwerpen :
L’ Amour Toujours ?

3 uur   Toegankelijk   Armoede   Prostitutie   Sociale gechiedenis

Typisch voor elke havenstad is het schipperskwartier, de plaats waar matrozen ontspanning zochten en een beetje affectie. Ook in Antwerpen is het schipperskwartier ontstaan, samen met de haven.

De bewoners van deze wijk moesten een harde strijd leven om het dagelijks brood op de plank te krijgen voor hun vaak talrijke kroost! De prostitutie in de buurt tierde welig en de Antwerpse ‘Rietdijk’ was zelfs bekend tot in Parijs…. . Vechtersbazen, amokmakers en pooiers deelden de lakens uit. Kinderen en jongeren die hier opgroeiden leerden van kleins af aan hun mannetje staan ! Een reputatie die ze niet meer kwijtraakten. Maar de solidariteit onder de bewoners was groot! Het was hun thuis, hun habitat … en ze verdedigden zich indien nodig met de vuist!

Maar de haven van Antwerpen trok weg uit de oude stad en groeide verder uit naar het noorden : de matrozen bleven weg, en een ander cliënteel veranderde de sfeer in de rosse buurt definitief.

Toen de stad dan ook nog een ‘gedoogbeleid rond prostitutie’ invoerde, kreeg het schipperskwartier voor goed een ander uitzicht. Vele rode lichtjes doofden … maar de liefde voor de buurt zorgde voor een nieuw elan en een leefbare wijk.

Tijdens deze wandeling gaan we niet ‘gluren’ naar sexwerkers en klanten, maar gaan we op zoek naar de eigenheid van deze typische buurt.
Goed om weten:

 • De prijs voor deze rondleiding is 150 EUR incl BTW voor 3u, max 20 pers.
  Zon-/Feestdagsupplement te vinden via Praktisch > Prijs
 • Deze rondleiding is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
 • In het Antwerpse stadscentrum zijn een aantal straten aangelegd met kasseien, degelijke schoenen zijn een aanrader.
 • Korte drankpauze mogelijk indien de groep dit wenst.
 • Wandeling met begin op de Grote Markt en einde op het Falconplein.


 • Disclaimer

  Antwerpen Anders is het rondleidingen concept van zelfstandig stads- en museumgids Hilde Eykens en is reeds meer dan 15 jaar een gevestigde waarde binnen het Antwerpse toerisme. Antwerpen Anders staat voor een unieke aanpak voor rondleidingen waarbij de ideale balans gezocht wordt tussen informatieve details en luchtige verhalen en anecdotes, waardoor iedereen zijn voorkeur moet kunnen vinden in het aanbod.

  Contact Gegevens

  Telefoon: +32 (0)3/830.53.87
  GSM: +32 (0)496/25.15.86
  Email: hilde.eykens@AntwerpenAnders.be
  Website: www.AntwerpenAnders.be
  Adres: Steynstraat 68,
                    2660 Hoboken (Antwerpen)

  Copyright

  De afbeeldingen en teksten op deze website zijn eigendom van Hilde Eykens, tenzij expliciet anders aangegeven. Deze mogen niet hergebruikt/verspreid worden zonder voorafgaande toestemming.