Venus en Madonna : idolen voor de eeuwigheid

6 uur       Toegankelijk   Mythologie   Heiligen   Volksverhalen

Minerva … veel Antwerpenaren dromen weg bij de gedachte aan zo’n mooie auto !! Radio Minerva zet de oudere sinjoren dan weer aan om een danske te placeren. Vrouwe Justitia en Prudentia kijken toe vanop het stadhuis, maar Sint Joris prijkt nog hoger op zijn paard, terwijl hij de draak verslaat.

Je kan er niet omheen : heiligen en mythologische figuren fleuren straten en pleinen op in Antwerpen.

Een schietgebedje bij de Heilige Apollonia voor tandpijn, Heilige Catharina geneest je zweertjes en de Sint Antonius helpt je ongetwijfeld die verloren sleutels terug vinden. Generaties lang was het aanroepen van heiligen vanzelfsprekend. Het weer werd niet voorspeld door Frank en Sabine, maar werd gekoppeld aan de heilige van die dag : ‘ Sinte Margriet houdt haar water niet …’ en iedereen deed zijn regenjas aan. De scheurkalenders van de Druivelaar haalden er hun groot succes mee.

In Antwerpen gaan we op zoek naar deze IDOLEN voor de eeuwigheid : in de Carolus-Borromeuskerk of Sint Pauluskerk wemelt het van heiligen allerhande, uitgehouwen in hout of steen, geschilderd of geborduurd.

Maar ook saters en bacchanten, engeltjes en duivels passeren de revue.

Na een heerlijke lunch in een typische taverne zetten we onze tocht verder. Tijdens deze stadswandeling ontdekken we een bonte mengeling van heiligen en mythologische figuren in de stad.

We eindigen op de binnenplaats van het Rubenshuis , waar de grote meester zijn eigen familieverhaal vertelt in beelden. Hercules, Mercurius, Athena, … geen enkel beeld is hier zomaar geplaatst, allemaal hebben ze een eigen verhaal te vertellen
Goed om weten:

  • Deze rondleiding is een dagprograamma van 6u met lunchsstop en drankpauze (Prijs 35 EUR p.p.).
  • De prijs voor deze rondleiding is 300 EUR incl BTW voor 6u, max 20 pers.
    Zon-/Feestdagsupplement te vinden via Praktisch > Prijs
  • Deze rondleiding is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  • In het Antwerpse stadscentrum zijn een aantal straten aangelegd met kasseien, degelijke schoenen zijn een aanrader.
  • Wandeling met begin aan het Brabo standbeeld op de Grote Markt en einde aan het Rubenshuis (Wapper).Disclaimer

Antwerpen Anders is het rondleidingen concept van zelfstandig stads- en museumgids Hilde Eykens en is reeds meer dan 15 jaar een gevestigde waarde binnen het Antwerpse toerisme. Antwerpen Anders staat voor een unieke aanpak voor rondleidingen waarbij de ideale balans gezocht wordt tussen informatieve details en luchtige verhalen en anecdotes, waardoor iedereen zijn voorkeur moet kunnen vinden in het aanbod.

Contact Gegevens

Telefoon: +32 (0)3/830.53.87
GSM: +32 (0)496/25.15.86
Email: hilde.eykens@AntwerpenAnders.be
Website: www.AntwerpenAnders.be
Adres: Steynstraat 68,
                  2660 Hoboken (Antwerpen)

Copyright

De afbeeldingen en teksten op deze website zijn eigendom van Hilde Eykens, tenzij expliciet anders aangegeven. Deze mogen niet hergebruikt/verspreid worden zonder voorafgaande toestemming.