Zie ik de lichtjes van de Schelde…

6 uur       Niet toegankelijk   Schelde   Haven   Linker oever

‘Antwerpen dankt de Schelde aan God, en al de rest aan de Schelde’, neen, niet zelf bedacht, maar de woorden van een historicus.

Met de frisse Scheldewind als gezel en de hobbelige kaaien onder ons stappen we langs de Scheldeoevers. We ontdekken hoe de stroom meer dan een levensader werd voor Antwerpen. De eerste nederzetting in de bocht aan van de Schelde , groeide uit tot ware metropool en wereldhaven.

Waarom heeft het eeuwen geduurd alvorens de verbinding met Linkeroever tot stand kwam? Waarom nog altijd geen brug over de Schelde? We vertrekken aan het Steen en gaan via de voetgangerstunnel naar Linkeroever. In het boeienpark hebben we een prachtig zicht op de skyline van Antwerpen.

Terug op rechteroever vinden we in het stratenpatroon en op de kaaien heel wat restanten van onze maritieme geschiedenis. Via de Burchtgracht, Koolkaai en Brouwersvliet stappen we verder langs de eerste dokken. Napoleon Bonaparte en Willem I der Nederlanden hadden heel andere motieven, maar dank zij hen werd de dokkenhaven een feit.

Lunchen doen we uiteraard in een restaurant met zicht op het water, en in de namiddag mag een fris pintje in een typisch havencafé niet ontbreken.

Via de historische bruggen en dokken en langs pittoreske havengebouwtjes bereiken we het nieuwe havenhuis, ontworpen door de gerenomeerde architecte Zaha Hadid.

Stevige stapschoenen en warme kledij zijn zeker geen overbodige luxe op deze prachtige wandeling. Al snel zal je merken, dat zelfs overdag, de lichtjes (of het wisselende licht) van de Schelde ook uw hartje sneller zal doen slaan.
Goed om weten:

  • Dit is één van de stevigere wandelingen in mijn aanbod (Ongeveer 5 KM, duurtijd 6u).
  • De prijs voor deze rondleiding is 300 EUR incl BTW voor 6u, max 20 pers.
    Zon-/Feestdagsupplement te vinden via Praktisch > Prijs
  • Er is een lunchstop en drankpauze voorzien, de kosten hiervan (35 EUR p.p.) zijn niet inbegrepen in de standaard rondleiding prijs.
  • Deze rondleiding is NIET toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  • In het Antwerpse stadscentrum zijn een aantal straten aangelegd met kasseien, degelijke schoenen zijn een aanrader. Aangezien deze wandeling grotendeels langs de Schelde loopt is winddichte kledij ook gewenst (afhankelijk van de weersvoorspelling).
  • Wandeling met begin aan de ingang van de voetgangerstunnel op de Sint-Jansvliet en einde aan het nieuwe havenhuis.Disclaimer

Antwerpen Anders is het rondleidingen concept van zelfstandig stads- en museumgids Hilde Eykens en is reeds meer dan 15 jaar een gevestigde waarde binnen het Antwerpse toerisme. Antwerpen Anders staat voor een unieke aanpak voor rondleidingen waarbij de ideale balans gezocht wordt tussen informatieve details en luchtige verhalen en anecdotes, waardoor iedereen zijn voorkeur moet kunnen vinden in het aanbod.

Contact Gegevens

Telefoon: +32 (0)3/830.53.87
GSM: +32 (0)496/25.15.86
Email: hilde.eykens@AntwerpenAnders.be
Website: www.AntwerpenAnders.be
Adres: Steynstraat 68,
                  2660 Hoboken (Antwerpen)

Copyright

De afbeeldingen en teksten op deze website zijn eigendom van Hilde Eykens, tenzij expliciet anders aangegeven. Deze mogen niet hergebruikt/verspreid worden zonder voorafgaande toestemming.