Wie ben ik?

Hilde Eykens - Stadsgids en museumgids Antwerpen

Hilde Eykens - Stads- en Museumgids Antwerpen


Kwaliteit , vakbekwaamheid en passie zijn mijn drie troeven.

Toen ik als veertienjarig meisje tijdens een schoolreis voor de eerste keer in Antwerpen kwam, was ik meteen verliefd! De Bourlaschouwburg, het stadhuis en de Carolus Borromeuskerk maakten een grote indruk : ik was verkocht. Mijn liefde voor Antwerpen is sindsdien alleen maar gegroeid, ik kwam er wonen, werken en ….. genieten!

Na jaren werken als educatief medewerker in de social-profit sector maakte ik een carrièreswitch . In 1999 behaalde ik mijn diploma Toeristisch Gids voor Antwerpen en kon eindelijk van mijn hobby, nl. kunst en cultuur, mijn beroep maken. Ik begon als professionele, zelfstandige stads-en museumgids in Antwerpen te werken.

Kwaliteit, vakbekwaamheid en passie zijn al jaren mijn drie troeven als gids. Zowel in het uitwerken van de projecten als in het gidsen zelf, probeer ik zoveel mogelijk deze troeven uit te spelen.

Ik doe dit dan ook op mijn eigen manier, ANDERS, interactief, in gesprek en confrontatie met de bezoeker en de collecties van de stad Antwerpen.

Verhalend en ontdekkend wil ik elke bezoeker boeien en verrassen. Niet met encyclopedische kennis of saaie geschiedenislessen, maar wel met linken naar de eigen leefwereld, met oog voor de mensen achter al dat moois en op maat van elke bezoeker. Ik ga steeds op zoek naar extra’s, weetjes en petit histoire van Antwerpen, die je zo maar niet terugvindt op het wereldwijde web.

In de afgelopen jaren heb ik voor de Antwerpse musea creatieve projecten en workshops mogen uitwerken en begeleiden o.a. in het Rubenshuis, Museum Mayer van den Bergh, het MAS, het Rockoxhuis, het Maagdenhuis en nog heel wat anderen. Ook tijdens het Rubensjaar ontwierp ik voor de Dienst Toerisme interactieve wandelingen.

Maar niet alleen stadswandelingen en museumbezoeken zijn mijn passie, ook architectuur boeit me enorm. Gelukkig hebben we hiervan in Antwerpen de voorbije jaren prachtige staaltjes zien komen : het Centraal Station met zijn uitbreiding en restauratie, het nieuwe Justitiepaleis van Richard Rogers, het MAS van Neutelings en Rietdijk, het Nieuwe Havenhuis van Zaha Hadid, … . Met veel enthousiasme gids ik ook in deze gebouwen.

Meer en meer werken de musea en erfgoedbeheerders in Antwerpen met kleine gespecialiseerde gidsenpools. Dit om de kwaliteit en professionaliteit van het gidsen te verhogen. Ik ben dan ook heel fier dat ik deel uitmaak van de gidsenpool van het Red Star Line Museum, het MAS, het Nieuwe Havenhuis, het Justitiepaleis, het museum Mayer van den Bergh, het stadhuis van Antwerpen en zoveel meer.

In de laatste 22 jaar heb ik reeds met duizenden bezoekers een stukje van ons Antwerps cultuurpatrimunium ontdekt. Naast de vaste collecties en hotspots in Antwerpen, waren er ook de tientallen tijdelijke tentoonstellingen die ik met veel liefde voor een geïnteresseerd publiek tot leven bracht. Ik probeer van elke rondleiding voor mijn publiek een hartverwarmende ontmoeting te maken met de Sinjorenstad Antwerpen en haar prachtige collecties.

Als u reeds bij dat publiek hoort, zie ik u graag nog eens een keertje terug bij een andere rondleiding. Was je nog niet van de partij, dan zie ik ernaar uit om ook U te gidsen in ANTWERPEN ANDERS !


Kwaliteit , vakbekwaamheid en passie zijn mijn drie troeven.


Disclaimer

Antwerpen Anders is het rondleidingen concept van zelfstandig stads- en museumgids Hilde Eykens en is reeds meer dan 22 jaar een gevestigde waarde binnen het Antwerpse toerisme. Antwerpen Anders staat voor een unieke aanpak voor rondleidingen waarbij de ideale balans gezocht wordt tussen informatieve details en luchtige verhalen en anecdotes, waardoor iedereen zijn voorkeur moet kunnen vinden in het aanbod.

Contact Gegevens

Telefoon: +32 (0)3/830.53.87
GSM: +32 (0)496/25.15.86
Email: hilde.eykens@AntwerpenAnders.be
Website: www.AntwerpenAnders.be
Adres: Steynstraat 296 bus 22,
                  2660 Hoboken (Antwerpen)

Copyright

De afbeeldingen en teksten op deze website zijn eigendom van Hilde Eykens, tenzij expliciet anders aangegeven. Deze mogen niet hergebruikt/verspreid worden zonder voorafgaande toestemming.