Hilde
Antwerpen, Havenhuis, Architectuur
Havenhuis

Ik ben heel fier dat ik de bezoekers mag meenemen in dit nieuwe icoon, de hoofdzetel van het Antwerpse Havenbedrijf. De gelauwerde architecte Zaha Hadid heeft de skyline van onze stad met een pareltje (of diamantje?) aangevuld. Het nieuwe Havenhuis straalt de dynamiek, ambitie en innovatie van de Antwerpse haven uit.

Decennia lang stond de brandweerkazerne op het Eilandje te verkommeren. Deze replica van het historische Hanzehuis werd door iedereen straal genegeerd. Weinig mensen merkten nog de schoonheid op van dit unieke gebouw. Tot het havenbedrijf van Antwerpen op zoek ging naar een nieuwe stek. Een plaats waar de 500 werknemers van het havenbedrijf samen konden komen. Liefst op een plaats die meteen gelinkt is aan de haven, en toch gemakkelijk bereikbaar.

Al snel viel de keuze op de oude brandweerkazerne en omliggende site. Een beschermd gebouw, dus meteen ook al heel wat beperkingen en uitdagingen voor de architecten. Een internationale architectuurwedstrijd werd uitgeschreven en verschillenden onder hen ontwierpen het nieuwe Havenhuis als een glazen uitbouw bovenop de bestaande brandweerkazerne. De keuze van de jury viel op het ontwerp van Zaha Hadid . Naast een opvallend en verrassend ontwerp deed ze ook uitgebreid historisch onderzoek en gaf een goed onderbouwde motivatie voor de keuzes die de geschiedenis van de plaats en de erfgoedwaarde van de oude brandweerkazerne respecteren.

Zonder te raken aan de originele structuur van de historische brandweerkazerne ontwierp Zaha Hadid een prachtig glazen gebouw, dat als een baken uitsteekt over de haven van Antwerpen. Een geweldig samengaan van staal, beton en glas maakt dat deze unieke constructie nergens steunt op het beschermde gebouw eronder. En mede dankzij dit ingenieus gegeven is ook de oude brandweerkazerne terug een schitterende plaats om te werken en te bezoeken.

Nu kunnen de 500 werknemers, zowel technische ploeg, administratieve diensten en de havenschepen en bestuur van het Havenbedrijf van Antwerpen op dezelfde ankerplaats werken. De link met de haven wordt zo veel sterker. Temeer daar ervoor gezorgd is dat men vanuit alle kantoren ook een prachtig zicht heeft over Antwerpen en zijn haven.

Antwerpen en het Havenbedrijf kunnen dankzij dit innovatieve en prachtige gebouw de uitstraling geven die het verdient. 150 000 jobs zijn direct gerelateerd aan de Antwerpse haven, waarvan ruim 61 000 in het havengebied zelf. Dit betekent dat 6,5% van alle Vlamingen hun dagelijks brood verdienen in of dankzij de haven van Antwerpen. Voor velen is de haven bedoeld om goederen te laden en te lossen… maar zeker zo belangrijk zijn voor onze Antwerpse haven ook de toegevoegde waarde. Meer en meer bedrijven zorgen dat ze reeds in de haven goederen verpakken, verwerken, assembleren, … zodat ze bijna kant en klaar kunnen getransporteerd worden naar het Europese hinterland.

U merkt het , dit gebouw is geen grootheidswaanzin of overdreven prestige, neen hoor dit gebouw straalt de troeven van Antwerpen en zijn haven uit : dynamiek, innovatie, toekomstgericht denken, en durven! Door de prachtige diamantconstructie van het nieuwe gebouw, is ook het historische gebouw eronder terug in de kijker geplaats en krijgt het zijn verdiende aandacht. Het geheel staat als een baken tussen stad en haven. Schitterend in de zon, weerkaatsen de glaspartijen het onderliggende water van de dokken. Nooit hetzelfde zicht, altijd in beweging, straalt het de dynamiek en bedrijvigheid uit van de haven … nooit een moment stil, nooit hetzelfde.

De rondleidingen in het gebouw zijn tijdelijk en kunnen enkel op vastgestelde dagen en uren doorgaan. Meer info hierover vindt u op volgende link : www.portofantwerp.com/nl/inkijk-het-havenhuis

Als u graag heeft dat ik uw groep gids, geef dan meteen bij de boeking mijn naam op als uw voorkeurgids.

Alle informatie over een bezoek aan het nieuwe havenhuis kan u vinden op volgende detailpagina: Bezoek Nieuw Havenhuis

Disclaimer

Antwerpen Anders is het rondleidingen concept van zelfstandig stads- en museumgids Hilde Eykens en is reeds meer dan 22 jaar een gevestigde waarde binnen het Antwerpse toerisme. Antwerpen Anders staat voor een unieke aanpak voor rondleidingen waarbij de ideale balans gezocht wordt tussen informatieve details en luchtige verhalen en anecdotes, waardoor iedereen zijn voorkeur moet kunnen vinden in het aanbod.

Contact Gegevens

Telefoon: +32 (0)3/830.53.87
GSM: +32 (0)496/25.15.86
Email: hilde.eykens@AntwerpenAnders.be
Website: www.AntwerpenAnders.be
Adres: Steynstraat 296 bus 22,
                  2660 Hoboken (Antwerpen)

Copyright

De afbeeldingen en teksten op deze website zijn eigendom van Hilde Eykens, tenzij expliciet anders aangegeven. Deze mogen niet hergebruikt/verspreid worden zonder voorafgaande toestemming.