Het Eilandje : restyling van een oude havenbuurt

3 uur   Toegankelijk   Citydesign   Oude haven   Architectuur

Eeuwenlang was deze buurt verbonden met de haven en waren binnenschippers, matrozen en havenarbeiders de enigen die hier kwamen.

Het Hansahuis beheerste vanaf 1550 de buurt, en toen Napoleon Bonaparte eeuwen later de eerste dokken liet graven, werd het zelfs niet afgebroken. Het kwam mooi tussen Le Petit en Le Grand Basin te liggen. ‘Die van den Baseng’, een typische Antwerpse benaming voor dokwerkers hielden we eraan over.

Maar wat Napoleon niet deed, deed het vuur wel : een hevige brand legde het Hansahuis in de as. Op deze plaats staat nu het prachtige Museum aan de Stroom, het MAS.

De haven breidde uit naar het noorden, en al snel werd ‘het Eilandje’ een vergeten en verloederde buurt. Alleen een verloren gelopen fotograaf kon de schoonheid van deze oude havenbuurt waarderen.

Maar tijden veranderen en wonen aan water werd hip en gewild. Het Masterplan voor het Eilandje zorgt voor een ware metamorfose. Citydesign uit de 21ste eeuw : wonen, werken en ontspannen moet hier mogelijk zijn voor duizenden nieuwe bewoners.

Het MAS , het Red Star Line Museum, het nieuwe Havenhuis, … zijn de grote trekpleisters geworden. Historische pakhuizen krijgen een nieuwe invulling en nieuwbouw vult de gaten op.

Gelegen in de bocht van de Schelde, met alle historische dokken en mooie bruggen op wandelafstand blijft het Eilandje duidelijk een havenwijk. Maar de bewoners en bezoeken zijn veranderd. De ontwikkeling van de buurt gaat nog steeds verder … scholen, een kliniek, winkels, … er is nog heel wat af te werken. Maar het resultaat mag er nu al zijn.
Goed om weten:

  • De prijs voor deze rondleiding is 150 EUR voor 3u, max 20 pers.
    Zon-/Feestdagsupplement te vinden via Praktisch > Prijs
  • Deze rondleiding is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  • In het Antwerpse stadscentrum zijn een aantal straten aangelegd met kasseien, degelijke schoenen zijn een aanrader.
  • Korte drankpauze mogelijk indien de groep dit wenst.
  • Lusvormige wandeling met begin en einde aan het MMAS.Disclaimer

Antwerpen Anders is het rondleidingen concept van zelfstandig stads- en museumgids Hilde Eykens en is reeds meer dan 22 jaar een gevestigde waarde binnen het Antwerpse toerisme. Antwerpen Anders staat voor een unieke aanpak voor rondleidingen waarbij de ideale balans gezocht wordt tussen informatieve details en luchtige verhalen en anecdotes, waardoor iedereen zijn voorkeur moet kunnen vinden in het aanbod.

Contact Gegevens

Telefoon: +32 (0)3/830.53.87
GSM: +32 (0)496/25.15.86
Email: hilde.eykens@AntwerpenAnders.be
Website: www.AntwerpenAnders.be
Adres: Steynstraat 296 bus 22,
                  2660 Hoboken (Antwerpen)

Copyright

De afbeeldingen en teksten op deze website zijn eigendom van Hilde Eykens, tenzij expliciet anders aangegeven. Deze mogen niet hergebruikt/verspreid worden zonder voorafgaande toestemming.