Geen water bij de wijn, maar boter bij de vis

3 uur   Toegankelijk   MAS   Eten en drinken   Markten

‘Deze wandeling is perfect te combineren met de tentoonstelling ‘Antwerpen à la carte’ in het MAS.

Melkmarkt, Eiermarkt, Palingbrug, Kaasrui, Boterhamstraat, … zoveel verwijzingen naar de eten en drinken in de stad. Tijdens deze wandeling gaan we de weg volgen van het voedsel door Antwerpen. Hoe werd het aangevoerd? Wat heeft ‘ De boer van Tienen’ op het Mechelse plein met onze Grote Markt te maken? En waar vinden we de boter om bij de vis te doen?

Aten rijke en arme mensen hetzelfde of kreeg ieder ‘ spek naar zijn bek’? Welke gerechten werden klaargemaakt? Wat stond er in de kookboeken en wie had er iets in de pap te brokken?

De prachtige tafellakens en servetten kunnen maar best vers van de pers komen … . En uiteraard zullen we ook de etiquetteregels van Erasmus onder de loep nemen, zodat men zich goed kan gedragen aan de feestdis.

‘Dagelijkse kost’, ‘ Komen eten’ en ‘Njam’ waren nog geen TV programma’s, maar realiteit. Met veel ‘goesting’ werd er gekookt en gegeten. Tevreden dat er iets te ‘bikken’ viel… of ongegeneerd schransen en drinken van banketten die voorgeschoteld werden … alles kon je vinden in Antwerpen.

Maar al dat eten en drinken brengt uiteraard ook een hoop afval met zich mee. Wat moet de stad Antwerpen daarmee aanvangen? Stankregels werden uitgevaardigd, de moosmeier aangesteld en de knechtjes van Mintjes werden ingezet om de straten proper te houden. Met beerotters werd de afval afgevoerd naar Hoboken, en vandaar verder verkocht aan de tuinders rond Mechelen. Die dan op hun beurt hun goed gemeste groenten weer naar Antwerpen brachten via het Mechelse Plein.
Goed om weten:

  • De prijs voor deze rondleiding is 150 EUR voor 3u, max 20 pers.
    Zon-/Feestdagsupplement te vinden via Praktisch > Prijs
  • Deze rondleiding is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  • In het Antwerpse stadscentrum zijn een aantal straten aangelegd met kasseien, degelijke schoenen zijn een aanrader.
  • Korte drankpauze mogelijk indien de groep dit wenst.
  • Lusvormige wandeling met begin en einde aan het Brabo standbeeld op de Grote Markt of begin en einde aan het MAS wanneer de groep aansluitend de tentoonstelling "A la carte" bezoekt in het MAS.Disclaimer

Antwerpen Anders is het rondleidingen concept van zelfstandig stads- en museumgids Hilde Eykens en is reeds meer dan 22 jaar een gevestigde waarde binnen het Antwerpse toerisme. Antwerpen Anders staat voor een unieke aanpak voor rondleidingen waarbij de ideale balans gezocht wordt tussen informatieve details en luchtige verhalen en anecdotes, waardoor iedereen zijn voorkeur moet kunnen vinden in het aanbod.

Contact Gegevens

Telefoon: +32 (0)3/830.53.87
GSM: +32 (0)496/25.15.86
Email: hilde.eykens@AntwerpenAnders.be
Website: www.AntwerpenAnders.be
Adres: Steynstraat 296 bus 22,
                  2660 Hoboken (Antwerpen)

Copyright

De afbeeldingen en teksten op deze website zijn eigendom van Hilde Eykens, tenzij expliciet anders aangegeven. Deze mogen niet hergebruikt/verspreid worden zonder voorafgaande toestemming.