De ‘roots’ van de metropool : terug in de tijd !

3 uur   Toegankelijk   Geschiedenis   Oude stadskern

Als de stenen konden spreken … tijdens deze stadswandeling zouden we het soms wensen. We vertrekken aan het Steen, de oude Burcht van Antwerpen en gaan op zoek naar de roots van Antwerpen. We proberen sporen en restanten terug te vinden van de eerste nederzettingen tot en met de gouden eeuw van Antwerpen, die eindigde in 1585, met de Val van Antwerpen.

We volgen in de Burchtgracht het tracé van de oude Burchtmuur en zien dat hedendaagse architecten dit stukje verleden zeer tactvol en respectvol een mooie plaats gaven in 21ste eeuwse architectuur.

Na het luiden van de avondklok moest men als bezoeker de stad verlaten, de stadspoorten gingen onherroepelijk dicht. Het gaf een goed en veilig gevoel, poorter van Antwerpen te zijn.

Gelegen in het hartje van de oude stadskern is het vleeshuis nu nog een stille getuige van de ijver waarmee onze voorouders Antwerpen een prachtige uitstraling wilde geven… maar er is nog zoveel meer!

Wie bouwde de kathedraal en hoe haalde men het in zijn hoofd om aan zo’n immens werk te beginnen ? Men besefte goed dat noch zijzelf, noch hun kinderen of kleinkinderen het resultaat zouden kunnen zien… en toch begon men te bouwen…

Waarom draagt Vrouwe Justitia op het stadhuis geen blinddoek? Hoe verliep het leven in de kleine gangetjes en houten huisjes? Wat betekent ‘de poesje’ of ‘pagadder’?

Geen saaie geschiedenisles, maar een boeiend verhaal over poorters, burgers en buitenlui.
Goed om weten:

  • De prijs voor deze rondleiding is 150 EUR voor 3u, max 20 pers.
    Zon-/Feestdagsupplement te vinden via Praktisch > Prijs
  • Deze rondleiding is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  • In het Antwerpse stadscentrum zijn een aantal straten aangelegd met kasseien, degelijke schoenen zijn een aanrader.
  • Korte drankpauze mogelijk indien de groep dit wenst.
  • Wandeling met begin aan Het Steen en einde op de Grote Markt.Disclaimer

Antwerpen Anders is het rondleidingen concept van zelfstandig stads- en museumgids Hilde Eykens en is reeds meer dan 22 jaar een gevestigde waarde binnen het Antwerpse toerisme. Antwerpen Anders staat voor een unieke aanpak voor rondleidingen waarbij de ideale balans gezocht wordt tussen informatieve details en luchtige verhalen en anecdotes, waardoor iedereen zijn voorkeur moet kunnen vinden in het aanbod.

Contact Gegevens

Telefoon: +32 (0)3/830.53.87
GSM: +32 (0)496/25.15.86
Email: hilde.eykens@AntwerpenAnders.be
Website: www.AntwerpenAnders.be
Adres: Steynstraat 296 bus 22,
                  2660 Hoboken (Antwerpen)

Copyright

De afbeeldingen en teksten op deze website zijn eigendom van Hilde Eykens, tenzij expliciet anders aangegeven. Deze mogen niet hergebruikt/verspreid worden zonder voorafgaande toestemming.