Belle Epoque en Zurenborg : ‘Van de sonne en de maene’ tot aan de sterrenhemel.

3 uur   Niet toegankelijk   Belle Epoque   Architectuur   Trendy buurt

Een buitenbeentje in de stadswandelingen is dit zeker, maar daarom niet minder mooi! Aan Berchem Station vinden we de meest ‘trendy’ buurt van Antwerpen. Einde 19de eeuw trok de rijkere burgerij van Antwerpen weg uit de donkere stad. Lucht, licht en ruimte waren de nieuwe vereisten.

De Cogels-Osylei en omgeving werd in 1980 als stadsgezicht beschermd. Met meer dan 170 beschermde monumenten is het ‘the place to be’ voor wie van Belle Epoque-stijl houdt.

Prachtige huizen in neostijlen, eclectische stijl en art nouveau passeren de revue. De huizen kregen namen om bij weg te dromen, maar meestal gelinkt aan de natuur : ‘ De sonne, de maene en de sterre’, ‘De Biekens’ en de ‘Lischblomme’ om er maar enkele te noemen.

Niet verwonderlijk dat schrijvers en dichters zoals Herman De Coninck hier tot poëzie werden aangezet.

We gaan onder de spoorlijn Antwerpen-Roosendaal door en trekken verder de wijk Zurenborg in. Ook hier prachtige gebouwen en straatnamen die verwijzen naar de dierenriem. Kreeftstraat, Grote Hondstraat, … om aan te komen aan de Dageraadplaats.

‘ het daghet in den oosten…’ en aangezien deze woonbuurt in het oosten van Antwerpen werd aangelegd was de keuze van de straatnamen en pleinen snel gemaakt.

De Dageraadplaats is een schoolvoorbeeld van hoe kleine inspanningen que inrichting en infrastructuur een positieve impact hebben op het samenleven. Jong en oud, allochtoon of autochtoon, beroemd of bescheiden, het maakt niet uit. Iedereen is hier welkom om samen op het plein te spelen, te kletsen of een pintje te drinken.

En als het donker wordt… dan wordt het hele plein verlicht door een prachtige sterrenhemel !
Goed om weten:

  • De prijs voor deze rondleiding is 150 EUR voor 3u, max 20 pers.
    Zon-/Feestdagsupplement te vinden via Praktisch > Prijs
  • Deze rondleiding is NIET toegankelijk voor rolstoelgebruikers wegens de zeer smalle voetpaden in deze drukke wijk.
  • Korte drankpauze mogelijk indien de groep dit wenst.
  • Lusvormige wandeling met begin en einde aan Berchem Station.Disclaimer

Antwerpen Anders is het rondleidingen concept van zelfstandig stads- en museumgids Hilde Eykens en is reeds meer dan 22 jaar een gevestigde waarde binnen het Antwerpse toerisme. Antwerpen Anders staat voor een unieke aanpak voor rondleidingen waarbij de ideale balans gezocht wordt tussen informatieve details en luchtige verhalen en anecdotes, waardoor iedereen zijn voorkeur moet kunnen vinden in het aanbod.

Contact Gegevens

Telefoon: +32 (0)3/830.53.87
GSM: +32 (0)496/25.15.86
Email: hilde.eykens@AntwerpenAnders.be
Website: www.AntwerpenAnders.be
Adres: Steynstraat 296 bus 22,
                  2660 Hoboken (Antwerpen)

Copyright

De afbeeldingen en teksten op deze website zijn eigendom van Hilde Eykens, tenzij expliciet anders aangegeven. Deze mogen niet hergebruikt/verspreid worden zonder voorafgaande toestemming.