Trendy Zuid : city design op z’n best

3 uur   Toegankelijk   Trendy   Mode   Citydesign

‘Het Zuid’ is een begrip in Antwerpen en ver daarbuiten. Bij velen echter is het nog totaal onbekend. Vandaag is ’t Zuid een trendy en hippe buurt, maar het was ooit anders. Na jaren van stagnatie en zelfs verloedering kreeg deze buurt de aandacht die ze verdient… er werd gestart met een groot masterplan om van het Zuid een absolute topper te maken, met succes.

Musea, kunstgalerijen en theaters moesten als katalysator dienen om ook het wonen hier terug aangenaam te maken … en het werkte. Heel wat hippe café’s en restaurants openden hun deuren en werden al snel ontmoetingsplaatsen voor artiesten, bekende Vlamingen, hipsters en toeristen.

Deze wandeling is als het ware een ontdekkingstocht door deze precies afgebakende wijk. ‘Het Zuid’ is immers uitgetekend op de tekentafel, met de Parijse plannen van Hausman in het achterhoofd. Vandaar dat men ook graag spreekt van ‘Petit Paris’ .

19de eeuwse burgerhuizen in allerlei neostijlen staan zij aan zij met mooie voorbeelden van Art Nouveau en eclectische pareltjes. Maar ook industriële sites als het Zuiderpershuis en heel wat pakhuizen rond de Zuiderdokken werden heel bewust volgens plan neergezet.

Het museum voor Schone Kunsten, het M hka, het Fotomuseum, …. Kunst en cultuur zijn hier duidelijk aanwezig. Dit samen met kunstgalerijen en befaamde veilinghuizen maakt dat er steeds iets te beleven valt.

Modeontwerpster Ann De Meulemeester koos dan ook heel bewust om haar flagstore ook hier te openen.

Het nieuwe Justitiepaleis van Richard Rogers is de grote hedendaagse blikvanger en tevens afsluiter van het Zuid, want vanaf daar begint dan ook een volledig nieuwe wijk ‘Nieuw Zuid’ die nu volop in ontwikkeling is.
Goed om weten:

  • De prijs voor deze rondleiding is 150 EUR voor 3u, max 20 pers.
    Zon-/Feestdagsupplement te vinden via Praktisch > Prijs
  • Deze rondleiding is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  • In het Antwerpse stadscentrum zijn een aantal straten aangelegd met kasseien, degelijke schoenen zijn een aanrader.
  • Korte drankpauze mogelijk indien de groep dit wenst.
  • Wandeling met begin aan het Museum voor Schone Kunsten en einde aan het Nieuwe Justitiepaleis.Disclaimer

Antwerpen Anders is het rondleidingen concept van zelfstandig stads- en museumgids Hilde Eykens en is reeds meer dan 22 jaar een gevestigde waarde binnen het Antwerpse toerisme. Antwerpen Anders staat voor een unieke aanpak voor rondleidingen waarbij de ideale balans gezocht wordt tussen informatieve details en luchtige verhalen en anecdotes, waardoor iedereen zijn voorkeur moet kunnen vinden in het aanbod.

Contact Gegevens

Telefoon: +32 (0)3/830.53.87
GSM: +32 (0)496/25.15.86
Email: hilde.eykens@AntwerpenAnders.be
Website: www.AntwerpenAnders.be
Adres: Steynstraat 296 bus 22,
                  2660 Hoboken (Antwerpen)

Copyright

De afbeeldingen en teksten op deze website zijn eigendom van Hilde Eykens, tenzij expliciet anders aangegeven. Deze mogen niet hergebruikt/verspreid worden zonder voorafgaande toestemming.