Sint-Andries : van parochie van miserie tot modieuze antiekwijk

3 uur   Toegankelijk   Volksverhalen   Mode en antiek   Ludiek

Zotte Rik, zatte Nel, Janneke de Zolderzeiker en Mie Trottinet, …. waren lang niet de enige volkse figuren die in deze wijk woonden. Arme mensen, havenarbeiders, zakkennaaisters, koffieboonwijven en leurders, … God moet zijn getal hebben! Maar het is ook wel in deze buurt dat de Lange Ridderstraat loopt, dat ooit keizer Karel logeerde in de Sint-Michielsabdij en dat Napoleon Bonaparte zijn scheepswerven liet optrekken. Zelfs Pieter Paul Rubens woonde er ooit en trouwde er met zijn buurmeisje Isabella Brant.

De Parochie van Miserie, zo werd de wijk ook genoemd, heeft ook grote schrijvers als Hendrik Consience en Lode Zielens voortgebracht. In zijn roman ‘Moeder waarom leven wij?’ beschrijft Zielens de armoede en harde ‘struggle for life’ in zijn buurt. Moeder Netje kreeg er zelfs een standbeeld.

Maar er werd intens geleefd: geroddeld, gevochten, geholpen, geroepen en gezongen ! In de miserie kent men zijn vrienden, zonder grote woorden, maar met een groot hart!

Stilaan verhuisden de bewoners naar sociale woningen, werden de vele steegjes en gangetjes ‘opgekuist’ en ging de ziel van deze wijk ook een beetje verloren.

Studenten en modeontwerpers kwamen er zich nestelen, en de oude danspaleizen bieden nu ruimte aan grote antiekzaken.

Tijdens deze unieke wandeling gaan we op zoek naar restanten, verwijzingen en verhalen die deze zo volkse buurt terug tot leven brengen.
Goed om weten:

  • De prijs voor deze rondleiding is 150 EUR voor 3u, max 20 pers.
    Zon-/Feestdagsupplement te vinden via Praktisch > Prijs
  • Deze rondleiding is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  • In het Antwerpse stadscentrum zijn een aantal straten aangelegd met kasseien, degelijke schoenen zijn een aanrader.
  • Korte drankpauze mogelijk indien de groep dit wenst.
  • Lusvormige wandeling met begin en einde aan het Brabo standbeeld op de Grote Markt.Disclaimer

Antwerpen Anders is het rondleidingen concept van zelfstandig stads- en museumgids Hilde Eykens en is reeds meer dan 22 jaar een gevestigde waarde binnen het Antwerpse toerisme. Antwerpen Anders staat voor een unieke aanpak voor rondleidingen waarbij de ideale balans gezocht wordt tussen informatieve details en luchtige verhalen en anecdotes, waardoor iedereen zijn voorkeur moet kunnen vinden in het aanbod.

Contact Gegevens

Telefoon: +32 (0)3/830.53.87
GSM: +32 (0)496/25.15.86
Email: hilde.eykens@AntwerpenAnders.be
Website: www.AntwerpenAnders.be
Adres: Steynstraat 296 bus 22,
                  2660 Hoboken (Antwerpen)

Copyright

De afbeeldingen en teksten op deze website zijn eigendom van Hilde Eykens, tenzij expliciet anders aangegeven. Deze mogen niet hergebruikt/verspreid worden zonder voorafgaande toestemming.