Red Star Line en Congoboten : vaarwel, adieu, goodbye !

3 uur   Niet toegankelijk   Landverhuizers   Scheepvaart   Congo

Goed een eeuw geleden trokken miljoenen mensen weg uit Europa op zoek naar een beter leven aan de andere kant van de Oceaan. Aan de Rijnkaai in Antwerpen scheepten ruim 2 miljoen van deze landverhuizers in om hun droom waar te maken in Amerika en Canada.

De Red Star Line vestigde zich in de Scheldebocht en trok avonturiers, landverhuizers en sukkelaars aan om de grote overtocht te wagen. Het krioelde op het Eilandje van mensen die hier alles achterlieten om de grote stap in het onbekende te zetten.

Hun verhalen zijn onze leidraad in deze wandeling. Wat dreef hen weg uit Europa? Hoe konden ze zich voorbereiden ? Hoe verliep de reis en vooral … hoe verging het hen verder? Soms een succesverhaal, maar vaak ook de harde realiteit en dromen die toch niet uitkomen.

Op het Eilandje in Antwerpen is het Red Star Line in de oude gebouwen van de rederij. Een bezoek aan het gebouw zit dus ook in deze wandeling. Wil je ook de collectie van het museum bezoeken, dan kan deze wandeling beginnen of eindigen aan het Red Star Line museum.

Even verderop aan het Steenplein wuifden vele Antwerpenaren de Congoboten uit. Met nonkel pater en tante nonneke aan boord, die samen met heel wat zakenlui vertrokken naar Congo en Midden-Afrika. Andere verhalen, andere drijfveren, meer politieke steun en dus vooral een heel ander publiek.

Maar waar de reis je ook bracht , voor allen was het een avontuur, een hele onderneming en moeilijke beslissing om via de loopplank van die oceaanstromer de grote stap te zetten naar het onbekende…
Goed om weten:

  • De prijs voor deze rondleiding is 150 EUR voor 3u, max 20 pers.
    Zon-/Feestdagsupplement te vinden via Praktisch > Prijs
  • Deze rondleiding is NIET toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  • Deze rondleiding is perfect te combineren met een bezoek aan het Red Star Line Museum.
  • In het Antwerpse stadscentrum zijn een aantal straten aangelegd met kasseien, degelijke schoenen zijn een aanrader.
  • Korte drankpauze mogelijk indien de groep dit wenst.
  • Wandeling met begin aan de ingang van de voetgangerstunnel op de Sint-Jansvliet en einde aan het Red Star Line Museum.Disclaimer

Antwerpen Anders is het rondleidingen concept van zelfstandig stads- en museumgids Hilde Eykens en is reeds meer dan 22 jaar een gevestigde waarde binnen het Antwerpse toerisme. Antwerpen Anders staat voor een unieke aanpak voor rondleidingen waarbij de ideale balans gezocht wordt tussen informatieve details en luchtige verhalen en anecdotes, waardoor iedereen zijn voorkeur moet kunnen vinden in het aanbod.

Contact Gegevens

Telefoon: +32 (0)3/830.53.87
GSM: +32 (0)496/25.15.86
Email: hilde.eykens@AntwerpenAnders.be
Website: www.AntwerpenAnders.be
Adres: Steynstraat 296 bus 22,
                  2660 Hoboken (Antwerpen)

Copyright

De afbeeldingen en teksten op deze website zijn eigendom van Hilde Eykens, tenzij expliciet anders aangegeven. Deze mogen niet hergebruikt/verspreid worden zonder voorafgaande toestemming.