Hilde
Antwerpen, Plantin Moretus, UNESCO
Havenhuis

Slechts 1 museum is opgenomen in de lijst van Unesco Werelderfgoed, ons eigen museum Plantin Moretus. Deze werk- en woonplaats van de drukker en uitgever Christoffel Plantin (1520 – 1589) en zijn opvolgers is volledig heringericht en opgefrist. Ik neem u graag mee in het boeiende verhaal van deze ‘manager van de 16de eeuw’. Topstukken, familieportretten en een geweldige sfeer brengen dit Unesco Werelderfgoed passend tot leven….

Voor velen is het museum Plantin Moretus in Antwerpen verbonden aan de verplichte schoolreizen uit hun jeugd. Maar niet langer is dit een muf, statisch museum waar een gids zijn groepen met kennis en data rond de oren slaat en de pubers hopen dat het bezoek snel afgelopen is … Neen hoor , een nieuwe wind waait door dit museum.

Tijd dus voor een hernieuwd bezoek aan dit UNESCO WERELDERFGOED !

‘Reduced to the MAX’ lijkt wel het moto te zijn in de volledige facelift die het museum kreeg de afgelopen maanden. Wat overblijft is een sterk verhaal, de essentie van wie Christoffel Plantin en zijn opvolgers waren, hun belang als uitgevers en wereldwijde uitstraling krijgen eindelijk alle aandacht die ze verdienen. De voorwerpen, boeken, prenten en schilderijen die getoond worden zijn bewust gekozen om dit verhaal te staven. Niet de kwantiteit maar de kwaliteit heeft hier de bovenhand gekregen.

We leren Christoffel Plantin kennen als een ondernemer, een manager van een middelgrote uitgeverij / drukkerij. Hij wordt in de kijker gezet als stamvader van een belangrijk drukkersgeslacht Moretus. 300 jaar aan de top staan in de Europese uitgeverswereld is niet voor de hand liggend… dat kan alleen maar als kwaliteit en vakbekwaamheid aanwezig zijn. Globes, wetenschappelijke uitgaven, bijbels en prenten kenden voor hen geen geheimen. Ze werden hier in Antwerpen gedrukt en verhandeld. Een onderneming met Europese en zelfs werelduitstraling … ongetwijfeld zou Christoffel Plantin , mocht hij in de 21ste eeuw leven, uitgeroepen worden tot ‘ MANAGER VAN HET JAAR’ …Aan de hand van topstukken die dit verhaal staven leren we zijn onderneming, zijn bedrijf en drukkerij beter kennen. Via prachtige familieportretten en mooi ingerichte salons worden we meegenomen in de intieme huiselijke sfeer van de famillie Plantin – Moretus.

En wat dan met die mooie handschriften? Die unieke archiefstukken ? Geen nood…. in het gloednieuwe archief met ultramoderne leeszaal kan je ze hier nog altijd raadplegen. Met grote zorg en deskundigheid wordt dit werelderfgoed voor de toekomst bewaard.

Nieuwsgierig geworden naar meer? Graag gids ik uw groep door dit prachtige Unesco Werelderfgoed. Zie hiervoor de Plantin Moretus detailpagina op mijn site.

Disclaimer

Antwerpen Anders is het rondleidingen concept van zelfstandig stads- en museumgids Hilde Eykens en is reeds meer dan 22 jaar een gevestigde waarde binnen het Antwerpse toerisme. Antwerpen Anders staat voor een unieke aanpak voor rondleidingen waarbij de ideale balans gezocht wordt tussen informatieve details en luchtige verhalen en anecdotes, waardoor iedereen zijn voorkeur moet kunnen vinden in het aanbod.

Contact Gegevens

Telefoon: +32 (0)3/830.53.87
GSM: +32 (0)496/25.15.86
Email: hilde.eykens@AntwerpenAnders.be
Website: www.AntwerpenAnders.be
Adres: Steynstraat 296 bus 22,
                  2660 Hoboken (Antwerpen)

Copyright

De afbeeldingen en teksten op deze website zijn eigendom van Hilde Eykens, tenzij expliciet anders aangegeven. Deze mogen niet hergebruikt/verspreid worden zonder voorafgaande toestemming.